Paljon puhutaan synnytyksen jälkeisestä masennuksesta mutta sitäkin vähemmän siitä, mistä se oikeasti johtuu.
Synnytyksen jälkeinen masennus ei ole äitien ongelma, vaan oire siitä että elämme sairaassa yhteiskunnassa.
Postpartum-ajan fysiologiset, universaalit tarpeet ovat jokaiselle naiselle samat. Näitä ovat mm. lepo, oikea ravinto, kosketus, lämpö ja yhteisön tuki.
Jos nämä fysiologiset, emotionaaliset ja henkiset tarpeemme eivät toteudu, niin masennus ja ahdistus ovat vain luonnollisia seurauksia siitä.
Puhumattakaan medikaalisen puuttumisen vaikutuksista synnytyksen jälkeiseen hormonitoimintaan ja masennuksen esiintymiseen. On todettu, että synteettisen oksitosiinin käyttö synnytyksessä nostaa masennuksen riskiä n. 30%.
Synnytys on aivan valtava siirtymä naisen elämässä ja sen jälkeen äidin kokonaisvaltainen hyvinvointi vaatii tukea, hoivaa ja läsnäoloa. Kenenkään ei ole luonnollista selviytyä postpartum-ajasta yksin, saatika jos takana on traumaattinen synnytyskokemus. Äidiksi syntyminen on iso muutos, joka haastaa meitä kaikille tasoilla. Rakkaudella tuettu, hyvin ravittu, elinvoimainen, hoivattu ja kannateltu äiti harvoin kokee synnytyksen jälkeistä masennusta.
Äitien hyvinvointi heijastaa suoraan yhteiskuntamme hyvinvointia. Jos haluamme oikeasti ehkäistä synnytyksen jälkeistä masennusta, panostetaan
– fysiologisen syntymän suojeluun
– postpartumajan tukeen jokaiselle naiselle
– ravitsevaan lämpimään ruokaan äideille
– kosketuksen ja läsnäolon mahdollistamiseen synnytyksen jälkeen.
Luodaan kulttuuri, joka tukee ELÄMÄÄ, sillä tämä ei ole vain äitien asia vaan koko yhteisön ja yhteiskunnan asia.