Siirtymäriitit ovat kohtia elämässä, joissa henkilö siirtyy elämänvaiheesta toiseen ja naisen elämässä nämä liittyvät lähes aina vereen; ensimmäisten kuukautisten tulo, synnyttäminen, menopaussi, kuolema. Siirtymäriitti voi olla myös jokin muu suuri elämänmuutos, kuten naimisiinmeno tai ero. Vaikka nykypäivänä kulttuurissamme ei näitä siirtymiä erityisesti juhlisteta, niin ne jokatapauksessa ovat olemassa ja vaikuttavat meihin. Äidiksi syntymisen siirtymä on ehkä yksi mullistavimmista naisen elämässä (eikä sen tarvitse välttämättä olla sidoksissa biologisten lasten saamiseen, vaan voi tarkoittaa myös jonkin projektin tms ‘synnyttämistä’, oman voiman valjastamista ja aikuisuuteen astumista). ‘Baby-Showerit’ ovat olleet nykypäivän tapa juhlistaa uuden perheenjäsenen saapumista, mutta nimensäkin mukaisesti niissä keskitytään enemmän tulevaan vauvaan ja kenties materiaan vauvaan liittyen. ‘Mother’s Blessing’ – seremoniassa taas keskiössä on uutta elämää synnyttävä nainen, äiti.

Niin monet alkuperäiskansat ovat tienneet siirtymäriittien voiman ja merkityksen niin yksilön kuin yhteisönkin elämässä. Jokaisessa siirtymässä yksilö tarvitsee yhteisönsä ympärilleen – tullakseen todistetuksi, nähdyksi ja arvostetuksi uuteen elämänvaiheeseen siirtyessä. Ja yhteisö juhlistaa yksilön siirtymää, sillä se viisaus ja voima joka yksilössä siirtymäriittien myötä herää, vahvistaa koko yhteisöä. Näin elämää kunnioittava spiraali jatkuu eheänä. Mitään siirtymäriittiä ei ole tarkoitus kulkea täysin yksin, vaan voima niiden läpi kulkemisesta syntyy oman yhteisönsä tuella.

Äidiksi syntyminen vaikuttaa myös koko yhteisöön – nainen on tuomassa uuden ihmisen maanpäälle, uusi yhteisön jäsen on syntymässä. Uuden syntymä vaatii aina vanhasta irtipäästöä, vanhan identiteetin kuolemaa ja laajentumista kohti uutta tehtävää. Tätä siirtymää juhlistetaan vahvistamalla naisen luottamusta omiin synnyttäjän voimiinsa, voimistamalla luontoyhteyttä ja kunnioittaen sekä rakastaen naista hänen astuessaan tähän uuteen suureen tehtävään. Sillä jokaista äitiä juhlistaessamme, me juhlistamme kaikki äitejä, annamme arvon äitiydelle ja itse Elämälle! Ei ole väliä, oletko synnyttämässä ensimmäistä tai viidettä lastasi, sillä jokainen raskaus on aina uudestisyntymä uuteen äitiyden vaiheeseen.

Äidin juhla on todella kaunis ja syvällinen tapa kunnioittaa elämän luovaa voimaa. Huolimatta omasta henkisestä suuntautumisestamme tai uskosta, vaatii äidiksi syntyminen meiltä kaikilta samaa – suurelle mysteerille avautumista, antautumista ja luottamista. Jokainen nainen ansaitsee tulla hoivatuksi ja todistetuksi tällä matkallaan kohti omaa synnyinvoimaansa, yhteisönsä rakkaudella valelluksi. Äidin juhla voi olla hyvinkin yksinkertainen tai sisältää monia elementtejä. Erilaiset rituaalit ja seremoniallisuus luovat muistutusta siitä, että me olemme osa kokonaisuutta ja niiden kautta yhteytemme siihen, mihin todella uskomme voi vahvistua. Seremoniallisuus juhlassa toimii myös muistuttajana siitä, että olemme pyhän asian äärellä. Äidin-juhla on samalla myös naistenpiiri, joka voimistaa ja vaikuttaa jokaiseen läsnäolevaan naiseen. On suuri lahja, jos saamme olla mukana todistamassa ja juhlistamassa toisen naisen matkaa äidiksi ja omalla vuorollamme jälleen vastaanottaa tämän saman hoivan yhteisömme naisilta. Äidin juhlassa tarkoitus on valaa tuleva äiti luottamuksella, voimalla ja rakkaudella kohti omaa uudestisyntymäänsä ja ohjelma-numeroiden sijaan tärkeintä onkin pyyteetön läsnäolo ja sydämestä virtaava antaminen ja jakaminen.

Erilaisia elementtejä juhlaan voivat olla mm.

  • Äidin kruunaaminen kukkaseppeleellä
  • Suola-seremonia, jossa jokainen saa toivottaa siunauksensa suolaan säilöttynä äidille
  • Voimalause-viirin tai voima-korun teko synnytykseen
  • Hieronta
  • Jalkakylpy tai kokovartalo kylpy
  • Mahan maalaus
  • Laulut, rukoukset, voimalliset synnytys-tarinat
  • Mahdollisuuksien mukaan luonnossa olo, Äiti Maan voimaan yhdistyen
  • Tanssiminen
  • Runsaan ruokapöydän antimien nauttiminen yhdessä

Tämä juhla on ideaalisti aina yhteisön äidille järjestämä, jolloin äiti saa vain vastaanottaa ilman osallistumista järjestelyihin, ruuanlaittoon tai siivoamiseen. Juhlaan tulijat voivat alussa saada suitsutus-puhdistuksen tai vaihtoehtoisesti vaikka kastaa kätensä ruusu-vedessä, jolla symbolisoidaan tähän pyhään tilaan astumista ja ‘puhdistumista’ vanhoista energioista. Juhlassa on hyvä olla ainakin yksi ‘seremoniamestari’ tai järjestäjä, joka hoitaa asioiden delegoimisen ja piirin vetämisen. Juhlaa suunnitellessa kannattaa toki ottaa huomioon juhlistettavan äidin toiveet ja mieltymykset. Tämän seremonian kuitenkin yksi tärkein elementti on yhteisön tuen tunteminen, niin raskausmatkalla kuin sen jälkeen. Yksi lahja äidille voisikin olla ruoka-ringin perustaminen, niin että jokainen osallistuja sitoutuisi synnytyksen jälkeen tuomaan ruokalähetyksen vastasynnyttäneelle perheelle. What’sApp- ketju, jossa voi ilmoittaa synnytyksen alkaneeksi ja samalla saada koko piirin henkisen tuen, voi toimia myös synnytyksen jälkeen tukirinkinä äidin tunteiden jakamiselle ja konkreettisen avun pyytämiselle arki-askareisiin. Ikimuistoinen juhla syntyy rakkaudellisessa ilmapiirissä ja kantaa voimallaan pitkälle synnytykseen ja sen yli.

 

Kuvat ottanut Laura Katisko minulle järjestetystä Äidin-siunaus seremoniasta.