Sinun synnytyspaikkasi on täysin sinun päätettävissäsi, huolimatta siitä mitä kukaan muu sanoo.
🏡 Jos haluat synnyttää kotona – synnytä kotona!
Monesti kuulee kotisynnyksestä puhuttavan, että se on hyvä vaihtoehto mutta ei sovellu kaikille (jonka jälkeen tulee lista tilanteista, jolloin se ei soveltuisi.)
Totta on, että kaikki *eivät halua* valita kotia synnytyspaikakseen, MUTTA se on kuitenkin mahdollista jokaiselle!
❌ Oletko luokiteltu “riskisynnyttäjäksi”?
Se ei tarkoita, ettetkö voisi synnyttää kotona. Monesti “riskisynnyttäjän” leiman saaminen ei tarkoita automaattisesti, että synnytyksesi olisi riskialttiimpaa kuin muillakaan. Nykyisten mittapuiden mukaan, tämän leiman saattaa saada ihan normaalin variaatioista, kuten perätilasta tai geriatrisesta raskaudesta (yli 35- vuotias synnyttäjä).
✅ Joka tapauksessa fysiologinen synnytys on lähes kaikissa tapauksissa se turvallisin tapa synnyttää.
✅ Tuttu ympäristö, tutut ihmiset, rauha ja turvallisuuden tunne mahdollistavat synnytyksen luonnollisen etenemisen ja tämä tapahtuu parhaiten kotona.
✅ Jokainen voi halutessaan valita synnyttää lapsensa kotona.
❌ Me emme tarvitse keneltäkään lupaa tai hyväksyntää oman synnytyspaikkamme valitsemiseen. Varmaa on, että harvemmin julkisen puolen palveluissa saa tarvitsemaansa tukea kotisynnytyksen valintaan, etenkin jos raskaus on luokiteltu jollain tavalla “riski-alttiimmaksi”.
➡️ Etsi kuitenkin tukea sieltä, missä ymmärretään kotisynnytyksen merkitys ja synnytyksen fysiologia! Tiedä oikeutesi, tunne vastuusi ja tiedosta vapautesi valita, mitkä riskit olet valmis ottamaan.
Sillä jokaiseen synnytykseen liittyy riskejä ja sairaalassa synnyttäessä riskit ovat hyvin erilaiset (ja joidenkin mielestä paljon suuremmat) kuin kotona.