Se, että puhun kotisynnytyksen normalisoinnin puolesta ei tarkoita, että kaikkien tulisi synnyttää kotona!
Naisille kuuluu kuitenkin oikeus tietää vaihtoehdoista, riskeistä, ja heidän mahdollisuudesta valita itse synnytyspaikkansa. Ja tämän kuuluisi tapahtua ilman pelottelua, syyllistämistä tai painostusta.
99.98% ihmiskunnan historiasta koti on ollut normaali ja luonnollinen paikka synnyttää. Jos synnytys olisi sisäsyntyisesti kuoleman vaarallista, emme olisi ihmiskuntana selvinneet näin pitkälle.
Kotisynnytyksen valinta onkin kehomme luonnollisen toiminnon tunnistamista, fysiologian ja hormonaalisen kokonaisuutemme kunnioittamista ja tukemista. Kotisynnytys mahdollistaa lempeän siirtymän vauvalle kohdusta maailmaan ja tukee äidin auktoriteettia omaa kehoaan koskien.
Kotisynnytys ei ole mikään “uusi trendi” tai uhkarohkea valinta, vaan täysin normaalia ja jo monien tutkimustenkin mukaan yhtä turvallinen (tai turvallisempi) paikka synnyttää kuin sairaala.
Toivotaan, että täällä Suomessakin päästäisiin ajan tasalle tässä asiassa ja pian kotisynnytys olisi virallisesti hyväksytty ja tuettu vaihtoehto.