Vauvan vaatehankinnat, huoneen sisustus, rattaat, sitterit, rintapumput, imetystyynyt, kestovaipat, helistimet… Voivat jotkin olla toki tarpeellisia uuden perheenjäsenen saapuessa mutta niiden hankinta EI OLE postpartum-aikaan valmistautumista!
Ja rehellisesti sanottuna, vauvat eivät tarvitse juuri mitään- muuta kuin äidin ihon ja rinnan! Materiaan keskittymällä viemme huomion pois sieltä, missä sitä oikeasti tarvittaisiin:
Mitä ja KENET me tarvitsemme postpartum-aikana?
Valitettavasti lähes jokaisen ensisynnyttäjän (ja kenties muidenkin) virheenä on postpartum-ajan suunnittelun laiminlyöminen. Kyseessä on kuitenkin ajanjakso, jossa väistämättä tarvitsemme tukea voidaksemme kukoistaa tuoreena äitinä.
Kuka laittaa ruokaa, pesee pyykit, hieroo sinun jalkojasi imettäessäsi kolmatta tuntia putkeen? Kuka kuuntelee sydämen päällä olevat ajatuksesi, jakaa ilosi taivaalliselta tuoksuvasta vauvastasi, pyyhkii kyyneleesi, tuo sinulle lämpimän teekupin sänkyyn? Kuka leikkii isompien lasten kanssa, osaa vastata imetyshaasteisiisi, kertoo sinulle kuinka upea ja viisas äiti olet? ❤️
Tiedän, olemme vielä kaukana siitä että tämä olisi arkipäivää synnyttäneille naisille.
Tiedän, meistä jokainen kantaa haavoja liittyen omiin postpartum -aikoihinsa, kun on jäänyt niin paljon vaille kaikkea sitä, mikä meille olisi silloin kuulunut.
Mutta, jostain täytyy aloittaa. Meidän tulee tiedostaa postpartum-ajan merkitys ja tärkeys voidaksemme priorisoida tuen ja avun sille ajalle.
Postpartum-ajan osaajia löytyy Suomesta vielä vähän, mutta heitä kyllä on. Ota selvää oman paikkakuntasi ‘viisaista naisista’, pohdi kenet sinä toivoisit tueksesi synnytyksen jälkeen, oli se ystävä, anoppi, äiti, sisko tai postpartum-doula.
🤱 Niin kuin vauva tarvitsee sinua 24/7, sinä tarvitset yhtälailla tukea, kokonaisvaltaisen, hyvinvoivan, kukoistavan ja lempeän postpartum-ajan toteutumiseksi 🤍