Jos voisin, niin poistaisin koko “lasketun ajan” käsitteen kokonaan! Kuinka usein olen saanutkaan kuulla, että vauva syntyi “yliaikaisena” jos raskaus oli edennyt yli 41 viikolle. 

Tehdään tämä alkuun selväksi: 

Ei ole olemassa yliaikaisia vauvoja. On vain eri raskausviikoilla syntyneitä vauvoja. 

 Vauvoilla EI ole parasta ennen päivämäärää. He kypsyvät ja kehittyvät kohdussa omaan tahtiinsa ja syntyvät kun ovat valmiita (ja kun äitikin on valmis synnyttämään). Toiset vauvat ovat kypsiä syntymään jo viikolla 36, kun taas toiset viihtyvät kohdussa viikoille 44 asti. Yksi aikamme suurimpia interventioita ovat synnytyksen käynnistykset. Lääkkeellisiä synnytysten käynnistyksiä on jo lähes kolmannes kaikista synnytyksistä! 

1f631.png

 

Kertooko tämä siitä, että vauvat eivät enää “osaa syntyä ajallaan”, vai että heitä painostetaan ulos kohdusta ennen aikojaan? Loppuraskaus, jonka kuuluisi olla rentoutumista, sisäänpäin kääntymistä ja pesän rakennusta saattaa monilla naisilla kulua stressaavissa yliaikais-kontrolleissa, jotka eivät varmasti edistä luonnollista synnytyksen käynnistymistä. Lopulta painostuksen alla suostutaan lääkkeelliseen käynnistykseen, josta voi seurata pitkällinen synnytys, lukuisat interventiot ja jopa sektio. Lumipalloefekti on käynnistetty. 

2705.png

 Voisimmeko vain luottaa siihen, että vauvamme kyllä syntyy kun on siihen valmis? Loppuraskaudessa saatetaan todella koetella kärsivällisyyttä, jos vauvaa ei ole toivottuun aikaan mennessä saatu vielä syliin. Mutta se on juuri loppuraskauden lahja, pitkä odotus palkitaan kyllä viimein. Yksi suurimmista lahjoista lapsellemme on antaa vauvamme päättää, koska hän on valmis syntymään. Meidän ei tarvitse yrittää käynnistää synnytystä millään tavalla, vain antautua luonnon rytmiin ja Luojan suureen suunnitelmaan. Hän kyllä tietää vauvamme syntymäpäivän.