Vauvoille pistettävä k-vitamiini ei ole "vain vitamiini".

fysiologinensynnytys luonnollinensynnytys postpartum Oct 13, 2024

 

K-vitamiini kuullostaa viattomalta vitamiinilta ja se on saatu muutamassa sukupolvessa ujutettua täysin rutiini-toimenpiteenä annettavaksi kaikille vauvoille (ellei vanhemmat sitä kiellä erikseen.)

 

Kyllä, vauvoilla on syntymän hetkellä matala k-vitamiinitaso, mutta se on tarkoituksenmukainen. 

Se mahdollistaa sen, että vauvalle kuuluva veri pääsee virtaamaan istukasta vauvaan syntymän jälkeen. Istukassa oleva veri on täynnä elinvoimaisia ja parantavia kantasoluja, joiden tarkoitus on päästä liikkumaan vauvan kehossa vapaasti sinne, missä niitä tarvitaan. 

Tämän takia onkin ehdottoman tärkeää, että napanuoraa ei saa katkaista, ennen kuin kaikki veri istukasta on saanut virrata vauvalle. 

 

Luoja ei luonut meitä niin viallisiksi, että tarvitsisimme heti syntymän jälkeen synteettistä vitamiinia selviytyäksemme. 

Vastasyntyneen vauvan ruuansulatus ja maksa ei kykene vielä toimimaan kunnolla, eikä näin ollen pysty käsittelemään ja puhdistamaan kehostaan niitä aineita, joita mm. k-vitamiinivalmisteessa on. Ainoa asia, mitä vauva lähtökohtaisesti tarvitsee syntymän jälkeen on ensimaito (colostrum), joka itseasiassa sisältää luonnollista k-vitamiinia!

 

K-vitamiinia on alettu antaa vauvoille vasta muutama sukupolvi sitten verenvuototaudin ehkäisyyn, nimenomaan medikaalisen synnytyksenhoidon seurauksena. Riski verenvuototautiin on erittäin pieni, mutta esimerkiksi imukuppisynnytys lisää riskiä. 

K-vitamiinin pistäminen tai antaminen vauvalle ei kuitenkaan ole riskitöntä! Jaoin instagramissa postauksen aiheesta, johon tuli kymmenittäin kommentteja, miten vanhempia oltiin painostettu, uhkailtu ja kiristetty jos he eivät suostuneet antamaan k-vitamiinia vauvalleen. Kieltämättä aika erikoinen reaktio ja paljastaa minusta paljon. 

 

 

No, mitä niissä k-vitamiinipiikeissä sitten on?

Ensinnäkin synteettistä k-vitamiinia (fytomenadioni), jota ei esiinny luonnollisesti ravinnossa. Muita ainesosia ovat glykokoolihappo, natriumhydroksidi (lipeä), kloorivetyhappo, soijalesitiini ja injektionesteisiin käytettävä vesi. Useat suun kautta annetavat k-vitamiinivalmisteet sisältävät myös polysorbaatti 80, joka läpäisee veriaivo-nesteen ja on tunnettu toksisuudestaan. 

 

K-vitamiinivalmisteessa on varoitus- ja haittavaikutus-lista. Tämän pistoksen todellisia haittoja voi olla kuitenkin vaikea mitata. Yleinen ja tunnustettu haittavaikutus on vauvan kellastuminen, mutta monia pitkän tähtäimen haittoja voi olla vaikea yhdistää juuri tähän pistokseen. Itselleni on päivänselvää, että vauvan piikittäminen kyseisillä ainesosilla juuri syntymän jälkeen, ei voi olla haitatonta. Vauvan veren k-vitamiinipitoisuus nousee 9000-kertaiseksi aikuiseen verrattuna tämän synteettisen pistoksen seurauksena!

 

Itseasiassa ajattelen, että vauvan piikittäminen syntymän jälkeen on välttämätöntä. Nimittäin sen uskomuksen ylläpitämiseksi, että olemme ihmisinä niin viallisia ja tarvitsemme välttämättä lääketieteen apua ja erilaisia synteettisesti valmistettuja "vitamiineja" säilyäksemme hengissä. Vauvojen rutiininomainen piikittäminen suoraan syntymän jälkeen kuvastaa sitä, miten monia vahingollisia asioita yhteiskunnassamme on täysin normalisoitu ja miten lääketieteellisestä puuttumisesta on tullut lähes itsestäänselvänä pidettävä asia elämän kannalta. 

 

Ennen kaikkea, tällä haluan muistuttaa että meillä on täysi lupa ja oikeastaan velvollisuus, kuunnella omaa äidinvaistoamme tässäkin asiassa, haluammeko antaa k-vitamiinia vastasyntyneelle lapsellemme vai emme. Me emme tarvitse lääketieteen koulutusta tai kaikkia mahdollisia perusteluja sille, ettemme halua altistaa vastasyntyneen pientä kehoa vieraille aineille. Saamme kuunnella aina omaa vaistoamme ja tehdä päätöksemme sen pohjalta. 

 

 

 

 

 

Liity sisäpiiriin!

 

Tilaa Juuri Maman uutiskirje ja pysyt kuulolla uusimmista kursseista ja kirjoituksista.