Synnytä omilla ehdoillasi- Pysy kotona

kotisynnytys luonnollinensynnytys vapaasynnytys Apr 02, 2020

 

Tällä hetkellä maailmanlaajuinen ohjeistus kaikille on “pysyä kotona”. Voisiko tämä koskea myös synnyttäessä?

Tämän hetkinen tilanne maailmassa vaikuttaa väistämättä myös synnytyksiin. Moni nainen joutuu nyt todella epäinhimillisen tilanteen eteen, sairaaloiden rajoitusten takia, joiden mukaan doulat tai joissain tilanteissa puolisotkaan eivät ole sallittu mukaan synnytykseen. Näistä rajoituksista aiheutuvat haitat saattavat kuitenkin nousta paljon suuremmaksi kuin oletetut hyödyt. Kenenkään ei pitäisi joutua synnyttämään yksin (ilman omaa tahtoa siihen). Naisen synnytyskokemus jättää elin-ikäiset jäljet, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisella tasolla niin perheeseen, parisuhteeseen kuin syntyneeseen lapseenkin. Yksin jäämisen kokemus elämän suurimmassa tapahtumassa voi jättää todella traumaattisen jäljen, joka voi johtaa esimerkiksi synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja vaikuttaa kiintymyssuhteen muodostumiseen. Synnytys on perhetapahtuma, jossa isällä on yhtälailla tärkeä osansa kumppanina, vanhempana ja synnyttäjän tukijana. Synnytyksen jälkeiset ensihetket ja päivät vauvan kanssa ovat yhtä arvokkaita myös isälle, puhumattakaan naisen tarpeesta olla tuettuna ja autettuna synnytyksen jälkeen. Kuten tiedämme, sairaaloiden resurssit eivät mahdollista jatkuvaa kätilön läsnäoloa synnytyksen aikana tai sen jälkeen, joten olisi ensiarvoisen tärkeää, että synnyttäjällä olisi mahdollisuus edes yhteen tukihenkilöön koko synnytyksen ajan sekä sen jälkeen.

 

Tällä hetkellä käymme suurta muutoksen aikaa maailmassa. On suuren pysähtymisen aika, jossa voimme punnita uudelleen vallitsevia järjestelmiä, toiminta- ja elintapojamme ja tämä aika tarjoaa mahdollisuuden myös sisäiseen työskentelyyn ja oman arvomaailman tarkkailemiseen sekä sen uudelleenjärjestämiseen. Tässä ajassa on valtava potentiaali myös positiiviseen muutokseen, kun vanhat toimimattomat systeemit tulevat entistä näkyvimmiksi. Synnytyskulttuurin muutos linkittyy myös vahvasti tähän. Sairaalasynnytyksistä on muutaman sukupolven aika tullut “normi” ja moni kokee sairaalaympäristön turvalliseksi ja luotettavaksi paikaksi synnyttää. Etenkin tämän hetkisessä tilanteessa sairaala-systeemin sopivuus synnytyksille tulee uudelleen punnittavaksi sekä sairaala-systeemin kykenemättömyys todella palvella synnyttävän naisen (ja perheen) etua. Rajoitukset, henkilökunnan ylikuormittuneisuus ja tarttuvat taudit ovat saaneet maailmalla jo tuhannet naiset punnitsemaan kotisynnytyksen mahdollisuutta, tekemään päätökset synnytystään koskien ja ottamaan vastuun omasta synnytyksestään.

Ei voisi olla parempaa ajankohtaa suunnitellulle kotisynnytykselle kuin juuri nyt. 

Kukaan ei tule rajoittamaan synnytystäsi kotona, eikä vaikuttamaan siihen, keitä haluat synnytyksessäsi olevan läsnä. Synnyttäminen omassa rauhassa, rakastavien läheisten ihmisten läsnäollessa on meidän syntymäoikeutemme. Kukaan ei voi viedä sitä meiltä pois. Normaali fysiologinen synnytys on syntymäoikeutemme, ja täysin rehellisesti, luonnolliseen synnytykseen ei tarvita lääketieteen puuttumista millään tasolla. Tämä ei tarkoita, että kotisynnytys olisi kaikille se oikea ja paras vaihtoehto, mutta suurimmalle osalle synnyttäjistä se on tai voisi olla, ja (erityisesti tämän hetkisessä tilanteessa) jopa turvallisempi kuin sairaalasynnytys. Tuhannet naiset ympäri maailmaa synnyttävät lapsensa kotona juuri tälläkin hetkellä. Lempeässä, tutussa ja turvallisessa ympäristössä rakkaiden ja valittujen ihmisten läsnäollessa synnytys sujuu usein luonnollisesti omalla painollaan, ilman ylimääräistä puuttumista tai pelko-energiaa. Kotona synnyttämisessä on myös lukuisat muut hyödyt, kuten se, että vauva saa syntyä kodin tutun mikrobiomiston keskelle eikä altistu heti vieraille bakteereille, sekä äiti saa synnytyksen jälkeen siirtyä suoraan omaan sänkyynsä pesimään vauvan kanssa. Näin synnytys voi olla myös koko perheen tapahtuma.

Tämä on tilaisuutemme naiset. Löytää jälleen takaisin yhteyteen ja luottamukseen kehojemme kanssa, oman synnyinvoimamme kanssa. Kukaan ei voi viedä sitä meiltä pois. Ymmärrän, että monille kotisynnytys kotilon kanssa voi vaikuttaa taloudellisesti haastavalta ja vapaasynnytys (ilman kotilon / medikaalisen henkilön läsnäoloa) on vielä yhä harvemman valinta. Mutta se on mahdollista. Se on valinta, joka vaatii kyllä sinulta päätöstä, sitoutumista, vastuunottoa ja luottamista. Oman synnytyksen haltuunottoa voisi verrata omavaraisuuteen: kun sinulla on takapihalla puutarha täynnä ruokaa, et ole riippuvainen kaupan valikoimasta tai saatavuudesta. Kun tiedät pystyväsi synnyttää, luotat kehoosi ja tunnet fysiologisen synnytyksen, et ole riippuvainen kenenkään ulkopuolisen läsnäolosta tai ammattitaidosta synnyttääksesi lapsesi. Sinun synnytyksesi, sinun päätöksesi. 

Hae tietoa, kouluta itseäsi, ota yhteyttä kotiloihin / douliin tuen ja informaation tarpeessa, tiedä oikeutesi, tunne voimasi, ole vapaa. Sinä olet luotu synnyttämään, missä ja miten haluat!

Linkkejä:

 

https://www.freebirthsocietycourses.com/

www.hypnosynnytys.fi

www.synnytyssyli.fi

 

Tutkimuksia kotisynnytyksen turvallisuudesta:

https://www.npeu.ox.ac.uk/birthplace/results?fbclid=IwAR0y1JHSLegZlL94O47LCtduRKi2ZTPUJmd137H6e0GJoVx4CUOu7cwmADc

https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-018-1996-6?fbclid=IwAR27D8fWLwIkWfPy_zAbmb7O8sgz8KnsHW9Dqh9CbtmM0-H6FLl7eKmxiRM

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(19)30119-1/fulltext?fbclid=IwAR1CBdksOgxFcusGIhduyrQcoAjCXR-BTDLg6ZkFnjSDG3UluEtDAiGtBsU

 

 

 

Liity sisäpiiriin!

 

Tilaa Juuri Maman uutiskirje ja pysyt kuulolla uusimmista kursseista ja kirjoituksista.