Hyvinvoiva äiti synnytyksen jälkeen - vinkit postpartum aikaan

May 02, 2020

 

Synnytin toisen lapsemme huhtikuussa pääsiäisen aikaan ja vietän nyt parhaillaan lapsivuodeaikaa kotona pesien. Monissa kulttuureissa vastasynnyttäneen odotetaankin olevan vähintään 40 päivää vuodelevossa, jona aikana häntä hoivataan ja ravitaan. Niin mahtavalta kuin se kuullostaakin, niin harvalle naiselle tämä on käytännössä mahdollista. Esikoisen kohdalla vietin lapsivuodeaikaa todella pitkän kaavan kautta monen monta kuukautta vauvakuplassa pesien, mutta tällä hetkellä arki taaperon kanssa jatkuu, vaikka nyt mukaan onkin saapunut uusi perheenjäsen. Koitan parhaani mukaan kuitenkin kunnioittaa tätä 40 päivän ‘pyhää aikaa’, joka synnytyksen jälkeen vallitsee. Synnytys on aina suuri jälleensyntymä myös äidille, oli kyseessä kuinka mones lapsi vain ja synnytyksen jälkeisellä ajalla on merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille vuosienkin päähän. Se on myös ainutlaatuinen ohikiitävä ajanjakso, josta kannattaa todella nauttia siinä hetkessä. Koostin tähän postaukseen muutamia vinkkejä, joita olen käyttänyt postpartum-aikana itseäni hoivaamaan ja palautumista edistämään. Näillä keinoin olen palautunut synnytyksestä nopeasti, saanut jälkivuodon loppumaan piakkoin ja voinut henkisesti myös tasapainoisesti.

  • Lepo

Varmasti jo lähes kulunut lause äideille on “lepää silloin kun vauva nukkuu”, mutta toistan sen silti, koska lepo on niin tärkeää. Raskauden ja synnytyksen jälkeen keho asettuu jälleen uuteen muotoonsa, kohtu ja sisuskalut hakevat vielä omaa paikkaansa, on jälkivuotoa ja keho palautuu synnytyksestä. Levolla voidaan ehkäistä kohdunlaskeumia ja se on tärkeää myös henkiselle jaksamiselle. Minä olen suosiolla ottanut päiväunia aina vauvan nukkuessa, delegoinut kotityöt muille ja luopunut kaikesta suorittamisesta. Postpartum, jos mikä, on ajanjakso jolloin voit suosiolla linnoittautua makuuhuoneeseen ja antaa itsesi vain olla – ja toki samalla tutustua uuteen pieneen perheenjäseneen. Meillä yöunetkin nukutaan makoisasti perhepedin ansiosta. Vauva nukkuu vieressäni, jolloin yöimetykset hoituvat puoli-unessa, eikä sängystä tarvitse sitä varten erikseen nousta. Turvallisen perhepedin kriteereistä löytyy tietoa Imetyksen Tuki ry:n sivulta, täältä: https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/perhepeti/ .

  • Ravinto olkoon lääkkeesi

Oikeanlaisella ravinnolla ja levolla pääsee jo pitkälle synnytyksen jälkeisessä palautumisessa. Lämmin ja ravitseva ruoka on ensisijaisen tärkeää, jotta keho saa tarvitsemiaan rakennusaineita maidontuotannon ylläpitämiseen sekä niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Vauva kirjaimellisesti imee äidistä ravinteita ja pelkästään maidontuotanto kuluttaa suuren määrän kaloreita. Mutta kyllähän sitä ravintoa tarvitaan ihan omankin jaksamisen kannalta. Postpartum-aikana on hyvä suosia yksinkertaisia ja lämmittäviä ruokia kuten keittoja ja muhennoksia. Vitamiinien ja raudan saannista kannattaa myös pitää huoli, ja ennen kaikkea omega-3- tasapainosta, joita vauva tarvitsee aivojensa kehitykseen. Lämmittävä, ravitseva ruoka hoitaa kehon lisäksi myös mieltä, tuoden lohtua joka solulle. Vastasynnyttäneenä ei kuitenkaan kuuluisi keittiössä häärätä, vaan ruuanlaitto tulisi olla muiden vastuulla. Meidän perheessä mieheni on ottanut keittiön haltuun ja loihtinut mitä maittavimpia postpartum-aterioita. Tämä(kin) asia kannattaa ottaa puheeksi jo ennen synnytystä ja miettiä, keneltä voisi pyytää ruoka-apua, onko se oma kumppani vai kenties lähi-sukulaiset tai ystävät. Lämpimät juomat, kuten aito kaakao ja kurkumalatte ovat myös olleet suosikkejani niin raskausaikana kuin nyt synnytyksen jälkeenkin. Sen lisäksi, että aito kaakao on taivaallisen hyvää, auttaa se myös oksitosiinin tuotannossa ja sisältää todella suuren määrän antioksidantteja ja ravintoaineita.

Muita keinoja, joita olen käyttänyt synnytyksen jälkeisenä aikana:

  • Vaginahöyrytys – tämän otin käyttöön jo muutama päivä synnytyksen jälkeen ja pyrin tekemään vähintään joka toinen päivä. Lämmin yrttihöyry hoitaa ja puhdistaa kohtua ja on ihana rituaali kunnioittamaan omaa naiseutta.
  • Homeopaattiset. Arnicaa, potenssi c200, söin synnytyksessä sekä sen jälkeen. Kamomillaa otin jälkisupistuksiin
  • CBD-öljy. Rauhoittamaan hermostoa ja tukemaan hyvinvointia.
  • Mäkikuismaöljy. Tätä hieron vaginalle sekä vatsalle. Öljyhieronta on ihana tapa osoittaa rakkautta keholleen. Varsinkin juuri näille alueille synnytyksen jälkeen.
  • Yrtit ja tinktuurat. Vadelmanlehteä molemmissa muodoissa sekä muita yrttitinktuuroita mm. verenvuotoa tyrehdyttämään ja tulehdusta estämään.
  • Lämpimät kylvyt. Kokovartalokylpy sekä istumakylvyt ja jalkakylvyt emäksöivän Meine Base- suolan ja kuivattujen yrttien kanssa.
  • Lämmin kauratyynypussi alaselälle ja hartioille.
  • Vatsan sitominen rebozolla. Tämä on tuonut todella paljon tukea ja myös energeettistä suojaa keskivartaloon ja kohdulle. Vatsan sitomiseen voi käyttää mitä vain leveää huivia tai liinaa. Auttaa myös kohtua asettumaan paikoilleen ja vatsaa “kokoon”.
  • Lempeys itseä kohtaan. Annan kyyneleiden virrata ja pyrin virittymään kiitollisuuteen, myös niissä haastavissa hetkissä. Tähän voin lämpimästi suositella Maria Nordinin 21 päivää Kiitollisuutta- harjoituksia, näitä on ihana kuunnella vauvan ollessa päiväunilla.

 

Vielä en ole päässyt synnytyksen sulku-seremoniaan, mutta tämän haluan ehdottomasti myöhemmin itselleni. Kunnioittamaan tätä suurta muutosta, jonka olen jälleen käynyt läpi synnyttämällä uuden ihmisen!

Nyt kahden lapsen äitinä tajuntaani on todella iskostunut se, miten tärkeää omasta hyvinvoinnistaan huolehtiminen on, jotta pystyn ja jaksan ylläpitää tätä arkea kahden pienen ihmistaimen kanssa. Suorittavan ja uhrautuvan äitiyden aika olkoon ohi, ja tästä saa muistuttaa itseään päivittäin. Pienetkin asiat oman hyvinvoinnin eteen merkitsevät, kun ne tekee tietoisesti ja läsnäololla. Ihon öljyäminen hitaasti ja rakkaudella, hiusten harjaaminen nautinnollisesti tai teen juominen voivat olla pieniä arjen luksus-hetkiä itselle, kun suo niihin hetkiin täyden läsnäolon. Elämä pienten lasten kanssa on täynnä touhua ja vilskettä mutta omia tarpeita ei pidä unohtaa. Happy mama means happy family. Täytyy tässä mainita myös, miten suuri etu on asua yhteisössä, jossa saman katon alla asuu muitakin aikuisia meidän perheen lisäksi. Sillä, että taaperollemme joku laittaa aamupalaa sillä välin kun minä imetän vauvaa tai leikkii hetken aikaa, että saan nukkua päikkärit, on aivan todella suuri merkitys. Yhteisöllinen elämäntapa on se, joka kannattelee perhettä.

Ja lopuksi vielä taivaallisen kurkumalaten resepti, s’il vous plaît

  • Barista kauramaitoa tai muuta kasvismaitoa (tai vaikka äidinmaitoa!)
  • kurkumaa (1~2tl)
  • kardemummaa (1tl)
  • kanelia (1tl)
  • neilikkaa (1/2tl)
  • kookosmannaa (1rlk)
  • inkkarisokeria (maun mukaan)
  • Gheetä (2tl)
  •  voit halutessasi lisätä joukkoon myös macaa ja lucumaa

Kuumenna maito, lisää joukkoon mausteet sekoittaen hyvin vispilällä, lisää loput ainekset. Nauti lämpimänä! <3

 

 

Liity sisäpiiriin!

 

Tilaa Juuri Maman uutiskirje ja pysyt kuulolla uusimmista kursseista ja kirjoituksista.